Wednesday, December 29, 2010

Πώς να φτιάξετε ένα .pdf αρχείο

Το θέμα με τα pdf (Portable Document Format) αρχεία, είναι ότι δεν είναι κάποιου είδους "Αποθήκευση Ως" επιλογή. Το θέμα είναι ότι για να φτιάξεις pdf πρέπει να εγκαταστήσεις ένα πρόγραμμα που να παριστάνει τον εκτυπωτή.

Δηλαδή, μετά το πέρας της εγκατάστασης του προγράμματος δημιουργίας PDF, εμφανίζετε ακόμη ένας εκτυπωτής στη λίστα των εκτυπωτών που είναι διαθέσιμοι. Αν δεν έχετε εκτυπωτή πραγματικό, τότε θα είναι ο μόνος εκτυπωτής που θα δείτε.

Προτείνω το CutePDF Writer, στη δωρεάν έκδοση του, που μπορείτε να το κατεβάσετε από το site της cutepdf.com, ή να το εγκαταστήσετε μέσω του ninite.com (προτείνω το ninite.com σαν πιο απλή διαδικασία, διότι αν κατεβάσετε την έκδοση από το επίσημο site, θα σας ζητήσει στη μέση της διαδικασίας να κατεβάσει και να εγκαταστήσει ένα ακόμη πρόγραμμα (το Ghostscript), ευτυχώς εντελώς διάφανα, χωρίς καμία δικιά σας παρέμβαση).

Αφού τελειώσει η εγκατάσταση, η διαδικασία δημιουργίας του pdf είναι απλή.

Έστω ότι έχετε το βιογραφικό σας γραμμένο σε Microsoft Word (.doc) και θέλετε να το ετοιμάσετε σε μορφή .pdf για να το στείλετε σε κάποιον πιθανό εργοδότη.

Ενώ είστε μέσα στο Word, θα διαλέξετε "Εκτύπωση" από το μενού "Αρχείο" και όταν εμφανιστεί το παράθυρο με τις επιλογές εκτύπωσης, θα διαλέξετε τον CutePDF Writer για εκτυπωτή. Μετά, θα πατήσετε το κουμπί "Εκτύπωση". Αν όλα έχουν πάει καλά, θα εμφανιστεί νέο παράθυρο για να σας ρωτήσει πως θέλετε (και σε ποιο μέρος) να ονομαστεί το νέο pdf που θα δημιουργηθεί.

Θα σας προτείνει όνομα ίδιο με αυτό του αρχείου Word, αλλά extension .pdf.
Αποθηκεύστε στην επιφάνεια εργασίας (για εύκολη πρόσβαση) ή στον φάκελο που έχετε το βιογραφικό σας σε μορφή .doc

1 comment:

Anonymous said...

Υπάρχει και το dopdf απλό στην εγκατάσταση freeware και είναι στα Ελληνικά.