Sunday, December 6, 2009

Πως κατεβάζω ταινίες/σειρές/μουσική/αρχεία με torrents

Πήρατε πρόσφατα (ή έχετε από καιρό) "γρήγορο" internet. Και ένας από τους λόγους που μπήκατε στα έξοδα είναι ότι ακούτε από διάφορους φίλους, γνωστούς και άγνωστους ότι κατεβάζουν τις πιο πρόσφατες ταινίες πριν παιχτούν στους κινηματογράφους της Ελλάδας, βλέπουν τον 8ο κύκλο της αγαπημένης σας σειράς (και έχουν τους προηγούμενους 7) ενώ εσείς παρακαλάτε τα κανάλια και τα βίντεο κλαμπ να δείξουν/φέρουν τον δεύτερο κύκλο, αποκτούν ολόκληρη την δισκογραφία των Pink Floyd σε μια νύχτα (άντε δύο), και έχουν μονίμως τα τελευταία παιχνίδια για το PC και το Playstation και το XBOX σε DVD.

- Από που τα κατεβάζεις όλα αυτά; ρωτάτε.
- Με torrents, σας απαντούν.
- Δηλαδή;

Εδώ συνήθως ακολουθεί ένα σύνολο απαντήσεων που ακούγεται τόσο μπερδεμένο ώστε να σας οδηγήσει σε απλανές βλέμμα τύπου "σε έχω χάσει εδώ και ώρα, μιλάς κινέζικα, θα χρειαστώ πτυχίο πληροφορικής ΑΕΙ για να σε καταλάβω". Στην πραγματικότητα τα πράγματα ΔΕΝ είναι δύσκολα ή μυστήρια. Έχουν απλώς τη λογική τους.

Πριν αρχίσω κι εγώ τις τεχνικές εξηγήσεις που θα οδηγήσουν στο γνωστό απλανές βλέμμα, μερικά απλά βήματα για να βρεθείτε να κατεβάζετε την πρώτη σας ταινία σε δέκα λεπτά.

Τι χρειάζεστε;
Ένα πρόγραμμα που να "κατεβάζει" torrents (torrent client). Υπάρχουν αρκετά. Θα πρότεινα πλέον το μTorrent ή (uTorrent διεθνώς). Πολύ σταθερότερο από το BitComet, και επιπλέον, μερικά torrent sites δεν υποστηρίζουν το BitComet, οπότε όσοι το έχετε, απλώς απεγκαθιστάτε (αφού μετακινήσετε σε ασφαλές σημείο τα ήδη κατεβασμένα ΠΛΗΡΗ αρχεία από τα directory που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσατε. Όσα είναι μισά, ή τα χάνετε ή αφήνετε το BitComet να ολοκληρώσει τη δουλειά του). Για το μTorrent θα χρειαστούν πολύ λίγες ρυθμίσεις "με το χέρι", για να εκμεταλευτείτε στο έπακρο τη γραμμή σας. Από εδώ (για τεχνικούς και μη λόγους που δεν είναι της παρούσης), θα θεωρήσω δεδομένο ότι αυτό θα εγκαταστήσετε. Κατεβάζετε λοιπόν αυτό ή κάποιο άλλο και το εγκαθιστάτε. Το τρέχετε. Το πρόγραμμα τρέχει αλλά δεν φαίνεται να γίνεται τίποτε ιδιαίτερο γιατί... δεν του έχετε πει τι να κατεβάσει. Οπότε πάμε στο δεύτερο πράγμα που χρειάζεστε.

Ένας browser. Ο Internet Explorer σας κάνει, όπως και ο Google Chrome ή Mozilla Firefox.

Πηγαίνετε σε κάποια διεύθυνση "ψαχτήρι" torrents. Βασικές προτεινόμενες (ως σχετικά αξιόπιστες) torrentz.com, thepiratebay.org, eztv.it. Το τελευταίο (eztv) ειδικεύεται στις τηλεοπτικές σειρές κάθε είδους.

Πίσω στο θέμα μας. Βλέπετε ανοίγοντας οποιοδήποτε από τα παραπάνω sites, το γνώριμο περιβάλλον "ψαχτηριού". Γράφετε στο πεδίο το όνομα της ταινίας/σειράς/παιχνιδιού/συγκροτήματος/προγράμματος που σας ενδιαφέρει, και σας επιστρέφονται απαντήσεις, σχεδόν όπως θα συνέβαινε και στο Google.

Και κάπου εδώ αναρωτιέστε. Η ίδια ταινία υπάρχει 40 φορές με παρόμοια ονόματα. Ποια από όλες τις "εκδοχές να διαλέξω"; Αυτό θα το απαντήσουμε παρακάτω. Για την ώρα ας πούμε ότι διαλέγετε την πρώτη της λίστας και κάνετε κλικ πάνω της. Ο explorer το πιθανότερο είναι ότι θα σας ρωτήσει αν θέλετε να αποθηκεύσετε το αρχείο ή να το "εκτελέσετε" με μTorrent (ή όποιο άλλο πρόγραμμα torrent client εγκαταστήσατε). ΠΡΟΣΟΧΗ! το αρχείο αυτό (μικροσκοπικό σε μέγεθος, μερικά kb) ΔΕΝ είναι η ταινία. Είναι η "εντολή" και οι "οδηγίες" στο μTorrent για το ποιο αρχείο θέλετε να κατεβάσετε και πως να το χειριστεί. Ας πούμε ότι διαλέγετε "εκτέλεση" με μTorrent. (Αν το αποθηκεύσετε, θα μείνει να περιμένει στο σκληρό σας δίσκο τη στιγμή που θα του κάνετε διπλό κλικ, οπότε και θα ξεκινήσει η παρακάτω διαδικασία).

Το μTorrent ανοίγει (αν δεν είναι ήδη ανοιχτό) και βλέπετε ένα παράθυρο διαλόγου όπου σας ενημερώνει ότι θα τρέξει το "τάδε" torrent και θα φέρει ένα πακέτο αρχείων (ή ένα μόνο αρχείο ανάλογα) μεγέθους τόσων MB, περιμένοντας να του πείτε OK. Με το OK βλέπετε ότι η ταινία σας έχει πλέον μπει στην λίστα των εισερχομένων και σιγά σιγά έρχεται στον υπολογιστή σας. Μερικές ώρες/μέρες μετά (εξαρτάται από τη γραμμή σας αλλά και από άλλους παράγοντες) η ταινία είναι πλέον στον σκληρό σας δίσκο (σε μορφή avi συνήθως) και αρκεί ένα διπλό κλικ επάνω της για να την δείτε με το media player των windows, ή κάποιο άλλο "καλύτερο" πρόγραμμα προβολής avi.

Πριν την διαγράψετε από τη λίστα του μTorrent  (όπου πλέον η αλλαγή θέσης και χρώματος του ονόματος της ταινίας, σας ενημερώνει ότι την έχετε ολόκληρη και την μοιράζεστε με τον υπόλοιπο κόσμο) καλό θα ήταν να συνεχίσετε να την μοιράζεστε για λίγο καιρό προκειμένου να δώσετε την δυνατότητα και σε άλλους να την αποκτήσουν. Αυτό στα πλαίσια της "καλής συμπεριφοράς" στο internet. (γνωστή και ως netiquette).

Ποιο torrent να διαλέξω;
Χρησιμοποιώντας κάποιο "ψαχτήρι" για torrents συνήθως μας επιστρέφονται περισσότερες από μία εκδοχές για το ίδιο πράγμα. Ειδικά αν ψάχνουμε για ταινία η επιλογή μας θα πρέπει να γίνει προσεκτικά λαμβάνοντας υπ' όψην τους παρακάτω παράγοντες:

Ποιότητα της ταινίας.
Η ποιότητα μπορεί να φαίνεται από το όνομα του αρχείου πχ το DVDrip μέσα στο όνομα του αρχείου υπαινίσσεται ότι η ταινία έχει προκύψει από DVD άρα είναι υψηλής ποιότητας. Το ίδιο και Blueray, HD HDTV, κλπ κλπ υψηλής ποιότητας. Ο χαρακτηρισμός Screener αναφέρεται σε εκδόσεις που διανέμονται συνήθως σε κριτικούς κινηματογράφου σε DVD και είναι καλής ποιότητας. Βέβαια για να αποφεύγουν την πειρατεία, πολλές φορές έχουν ασπρόμαυρα κομμάτια, λογότυπα ή υδατογραφήματα. Ακολουθούν τα TC ή Telecine που είναι ψηφιακές μετατροπές από φιλμ ή καμιά φορά και από VHS βιντεοκασέτα. Χειρότερη ποιότητα από όλα έχουν οι εκδόσεις Cam-Camera στις οποίες όπως λέει και το όνομά τους, κάποιος μπαίνει στον κινηματογράφο με την κάμερά του, μαγνητοσκοπεί την ταινία και στην συνέχεια την ανεβάζει στο internet. Οι εκδόσεις cam εμφανίζονται την ίδια μέρα με την πρεμιέρα κάποιας ταινίας, αλλά η ποιότητά τους είναι από χείριστη μέχρι ανεκτή. Γενικά, εκτός και αν ανυπομονείτε να δείτε κάποια ταινία, καλύτερα να περιμένετε για κάτι καλύτερο.

ΟΜΩΣ...η περιγραφή μπορεί να είναι παραπλανητική ή ψεύτικη. Η ταινία που περιέχεται μπορεί να είναι άλλη από αυτή που αναφέρεται. Ένας καλύτερος τρόπος να ελέγξει κανείς το ποιόν της ταινίας είναι τα σχόλια.

Σχολια
Σχεδόν σε κάθε ψαχτήρι (και προτιμήστε αυτά που έχουν) υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης σχολίων. Εκεί οι users που έχουν ήδη δει την συγκεκριμένη έκδοση, έχουν συνήθως την καλοσύνη να αξιολογήσουν / βαθμολογήσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ταινίας (πχ εικόνα 7/10, ήχος 6/10). Επίσης θα δείτε αν η ταινία είναι αυτό που λέει και όχι κάποια βολιβιανή τσόντα βαφτισμένη Άρχοντας των δαχτυλιδιών από κάποιον με διεστραμμένη αίσθηση του χιούμορ. Αν στα σχόλια δείτε Fake ή Password αφήστε το εντελώς και πηγαίνετε παρακάτω.

Πόσοι έχουν την ταινία;
Στα αποτελέσματα της αναζήτησης, συνήθως εμφανίζονται και δυο στήλες. Η μια γράφει seeders και η άλλη leechers ή peers.

Seeders είναι όσοι έχουν ολόκληρη την ταινία και την μοιράζονται την δεδομένη στιγμή. Όσο περισσότεροι, υπάρχουν, τόσο περισσότεροι θα σας δίνουν, ότι μπορεί ο καθένας οπότε τόσο γρηγορότερα θα κατέβει η ταινία.

Leechers ή peers είναι αυτοί που κατεβάζουν αυτή τη στιγμή την ταινία και δεν την έχουν ολόκληρη. ΚΑΙ αυτοί θα σας δώσουν ότι μπορούν (και θα πάρουν από εσάς ότι μπορείτε να τους δώσετε). Καλό είναι δηλαδή να υπάρχουν αρκετοί seeders και λιγότεροι peers.
ΠΡΟΣΟΧΗ. Ο μεγάλος αριθμός seeders δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η ταινία έχει καλή ποιότητα. Ανατρέχετε πάντα στα σχόλια!

Διαθέσιμοι Υπότιτλοι
Ένας αντίστροφος τρόπος αναζήτησης, αν σας ενδιαφέρουν και οι υπότιτλοι είναι να ψάξετε πρώτα για υπότιτλους της ταινίας που σας ενδιαφέρει. Οι περισσότεροι υποτιτλιστές αναφέρουν σε ποιο ακριβώς torrent ταιριάζουν οι υπότιτλοι. Επίσης, (εκτός και αν η μοναδική έκδοση που κυκλοφορεί είναι από κάμερα) υπότιτλοι βγαίνουν συνήθως για "καλές" εκδόσεις της ταινίας. Οπότε βλέπετε την έκδοση και ψάχνετε το αντίστοιχο ομώνυμο torrent.

Η ταινία κατέβηκε αλλά δεν έχει υπότιτλους
Τις περισσότερες φορές, ταινίες και σειρές είναι στη γλώσσα που προβλήθηκαν και ΔΕΝ έχουν υπότιτλους. Για να βρείτε υπότιτλους, κάνετε μια αναζήτηση στο google με το όνομα της ταινίας/σειράς και τη λέξη subs, subtitles, υπότιτλοι. Λόγω θέματος "νομιμότητας", δεν θα δοθούν link εδώ.

Αν η έκδοση της ταινίας που κατεβάσατε ταιριάζει με την έκδοση για την οποία είναι φτιαγμένοι οι υπότιτλοι που κατεβάσατε τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Απλώς βάζετε την ταινία και τους υπότιτλους στον ίδιο φάκελο. Μετά, δίνοντας στο αρχείο των υποτίτλων (αυτό με την κατάληξη srt) ίδιο όνομα με το αρχείο της ταινίας (αυτό με την κατάληξη avi), δίνετε στο player να καταλάβει ότι το ένα ανήκει στο άλλο και προβάλει τους υπότιτλους μαζί με την ταινία. (Αν δεν εμφανίζονται καθόλου υπότιτλοι, πιθανότατα θα πρέπει να εγκαταστήσετε το vobsub, ένα προγραμματάκι που εξηγεί στα windows πως να χειρίζονται το θέμα των υποτίτλων). 

Αν δεν είναι συγχρονισμένοι οι υπότιτλοι, θα πρέπει είτε να βρείτε άλλους που να ταιριάζουν στην ταινία, είτε να βρείτε άλλη ταινία που να ταιριάζει στους υπότιτλους, είτε να τους συγχρονίσετε μόνοι σας, πράγμα όχι ιδιαίτερα δύσκολο. Τα περισσότερα player, αλλά και το vobsub που όταν εκτελείται εμφανίζει ένα πράσινο βελάκι κάπου κάτω δεξιά δίπλα στην ώρα, έχουν χειριστήρια που αφορούν στον χρόνο εμφάνισης υποτίτλων. Αν δηλαδή έχετε μια μικρή καθυστέρηση ή προ-προβολή τους, μπορείτε πειράζοντας λίγο τον χρόνο εμφάνισης να τους συγχρονίσετε χωρίς περεταίρω ενασχόληση. Για μόνιμο συγχρονισμό τους στην ταινία σας, θα πρέπει να ασχοληθείτε με το Subtitle Workshop. Χρήσιμες οδηγίες σχετικά θα βρείτε εδώ.

Το θέμα των torrents προφανώς δεν εξαντλείται στα παραπάνω, που ως σκοπό έχουν να διευκολύνουν κάποιον να ξεκινήσει. Για τις βέλτιστες ρυθμίσεις των προγραμμάτων, τις ρυθμίσεις του εκάστοτε modem/router/firewall τα τεχνικά θέματα των torrent κλπ υπάρχουν αρκετές εξειδικευμένες σελίδες στις οποίες μπορείτε να ανατρέξετε.

Disclaimer: Tα παραδείγματα που αναφέρονται είναι ενδεικτικά. Με κανέναν τρόπο δεν ενθαρύνεται ή υποστηρίζεται το κατέβασμα, το ανέβασμα, η αγορά ή η πώληση copyrighted λογισμικού οποιασδήποτε μορφής. Αν παρόλα αυτά σας αρέσει κάτι που κατεβάσατε και είδατε/ακούσατε, προμηθευτείτε το γνήσιο αντίτυπο νόμιμα προκειμένου εσείς να έχετε ποιότητα, αξιοπιστία και υποστήριξη, και οι δημιουργοί τους ανταμοιβή και κίνητρα για να συνεχίσουν το έργο τους.

Post a Comment